Door relatietherapeut Anoek Gerlings
Ik krijg veel stellen in mijn praktijk die aangeven dat hun relatie problemen te groot zijn geworden. Ze zien zelf door de bomen het bos niet meer en zijn op het punt aanbeland dat de relatie misschien niet meer te redden is. Maar ik heb vaak nog goede hoop, of beter gezegd: ik zie een kans – op een positieve afloop.
Van een afstand bekeken, zie ik dat hun aandacht uitgaat naar wat er nu op de voorgrond tussen hen speelt. Ze zitten gevangen in het conflict, zitten samen vast, verstrikt als in een web. En als je daarin zit, ben je niet in staat om achterom te kijken. Terwijl dáár de sleutel ligt om los te komen van de negatieve spiraal.
Wat je niet ziet, bestaat niet?
De partners zien de uitweg niet meer om elkaar weer liefdevol te bezien. En dat is logisch als je je focust op datgene wat negatief is. Zoals problemen of irritaties die vaak terugkomen. Het is soms lastig om verder te kijken dan dat wat er op de voorgrond speelt. Op de achtergrond spelen namelijk vaak minstens zulke belangrijke zaken een rol. Aan mij de taak om de partners te laten zien wat de onderliggende zaken zijn die ze wél kunnen aanpakken. Zo ontstaat er een opening naar verbetering.
Praktijkvoorbeeld
Bij Isa en Bart speelt er al jaren een ruzie die te maken heeft met haar ouders. Zijn schoonouders dus. Het wordt als snel duidelijk waar de onenigheid gaat. Hij vraagt zich af aan wiens Isa staat. Bart, met een gepijnigd gezicht: “Sta je aan mijn kant of aan die van je ouders?” Het lijkt belangrijk voor beide partners om mij uit te leggen wat er aan de hand is. Ze willen dat ik goed begrijp waar dit conflict over gaat. Maar ondertussen spelen er hele andere thema’s een rol, die voor hen niet meteen duidelijk zijn.
Wat is jouw behoefte?
Ik vraag niet verder naar meer details over dit conflict, maar ik vraag wat ze op dit moment verlangen, waar ze behoefte aan hebben. Isa: ”Ik wil graag een opgeruimd huis om me in evenwicht te voelen. Maar met twee kinderen, een hond, drie katten en vier konijnen lukt dat niet. En Bart maakt het ook niet makkelijker.” Bart zegt: “Ik heb behoefte aan lachen samen, dat deden we vroeger veel samen. We hebben nu weinig tijd om samen een film te kijken waarbij we heerlijk even met elkaar kunnen lachen. Ik mis ook het gevoel ‘samen een team’ te zijn. Ik mis mijn maatje, die me nooit in de steek laat.” Isa vult aan: “Ik heb behoefte aan waardering. Dat ik gezien wordt om wie ik ben, niet alleen als moeder, partner, collega of vriendin.”
Vind de verbinding
Wat gebeurt hier? Ze kunnen elkaar duidelijk niet meer ‘vinden’, de irritatie is zichtbaar en voelbaar. En de warmte voor elkaar is ver te zoeken. Ik vraag naar het begin van hun relatie, om daar meer over te vertellen. Als ze praten over hun ontmoeting, zie ik ze even kort naar elkaar kijken, liefdevol. Ze lachen samen om deze herinneringen. Ik zie hoop.
Zij ervaren ook zelf een gevoel van opluchting. Gelukkig gaat het even niet over wat er allemaal fout gaat, maar kunnen ze weer even opgelucht ademhalen omdat er wél iets positief is tussen hen. Het zal pittig en pijnlijk worden om elkaar weer terug te vinden. Het levert verdriet en frustratie op, maar er is een kans! En dat laat ik ze weten.
Negatief patroon
90% van de stellen die ik zie ruziet over álles en nog wat, behalve om waar het écht om draait en dat is: het negatieve patroon doorbreken. Het is de wisselwerking tussen de één en de ander die steeds vervelender wordt. Je komt in een ruzie terecht, voordat je het echt door hebt. En die ruzies worden de rode draad van jullie relatie. Je voelt de teleurstelling en de verwijdering in deze relatie.
Ik kan ze helpen om hun vijand, het negatieve patroon, te gaan bestrijden. Ze kunnen dan weer naast elkaar gaan staan in plaats van tegenover elkaar. En alleen al dat inzicht geeft hoop! Met z’n tweeën sta je sterk en strijd je tegen die gemeenschappelijke vijand: het negatieve patroon.
Terug naar liefde en verbinding
Isa en Bart begrijpen dit helemaal. Maar ze willen ook weten wat ze moeten doen met hun eerste vraag: “Wat doen we dan met de schoonouders? En al die dingen waar we nu mee zitten? De waardering die Isa mist? De humor die Bart wil terugvinden?” Ik stel ze gerust; zodra het lukt om dat negatieve patroon te doorbreken komt er vanzelf ruimte om hiermee aan de slag te gaan.
Ik heb er vertrouwen in dat ze – met vallen en opstaan – elkaar weer steeds beter gaan ‘vinden’. Zodra je de moed en het verlangen hebt om jullie tegenslagen om te buigen tot iets positiefs, dan kunnen jullie de toekomst vol goede hoop tegemoet gaan!
Relatietest
Nu je weet dat er voor de meeste stellen hoop is, kun je met een gerust hart onze relatietest gaan doen. We geven je daarna de uitslag en advies over hoe je vanuit hier weer naar elkaar kunt toegroeien.