Het krijgen van een kindje is een ingrijpende gebeurtenis. Je maakt in een korte tijd lichamelijk, hormonaal, emotioneel en sociaal veel door. Maar liefst 50 tot 80% van alle vrouwen die een kind krijgen, hebben last van de baby blues. Een postnatale depressie komt dus vaker voor dan je denkt. Maar wat zijn eigenlijk de kenmerken?
Een postnatale depressie
Gelukkig gaan deze baby blues vaak vanzelf over, maar er zijn ook vrouwen die maandenlang somber zijn. Ze zijn prikkelbaar, angstig en neerslachtig. Jonge moeders met deze klachten hebben een postnatale depressie. Dit wordt ook wel postpartum depressie genoemd. De klachten die hiermee gepaard gaan, dienen niet altijd direct na de geboorte aan, soms beginnen de klachten pas na enkele weken, als de moeder stopt met borstvoeding geven of weer gaat werken.
Kenmerken van de postnatale depressie
De symptomen van een postnatale depressie, komen voor een groot deel overeen met die van andere depressies. De klachten die het meest voorkomen zijn:
- Sombere stemming.
- Gebrek aan interesse en initiatief.
- Weinig plezier beleven aan de baby.
- Geen ‘moedergevoel’ hebben of juist overbezorgd zijn voor de baby.
- Erg vermoeid zijn.
- Het hebben van huilbuien.
- Prikkelbaar.
- Concentratieproblemen, verward overkomen en vergeetachtig zijn.
- Slapeloosheid of juist een extreem grote slaapbehoefte hebben.
- Een gebrek aan eetlust of juist overdreven eetlust hebben.
- Weinig zelfvertrouwen hebben.
- Het gevoel van binnen dood of leeg te zijn hebben.
- Gevoelens van machteloosheid, wanhoop, angst en sterke neiging tot piekeren.
- Hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.
Oorzaken postnatale depressie
Een postnatale depressie ontstaat vaak door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren.
Biologische factoren
Vrouwen bij wie depressie in de familie voorkomt, hebben een grotere kans op het krijgen van een postnatale depressie. Echter, ook fysieke en emotionele uitputting kunnen een depressie in de hand werken. Maar ook veranderingen in je hormoonbalans, een verstoorde schildklierwerking en verstoring van de vitaminen-mineralenbalans (en dan vooral een tekort aan de vitamines B6 en B12, zink en ijzer), kunnen een depressie in de hand werken.
Sociale factoren
Het krijgen van een kindje, is een ervaring waardoor je leven opeens heel erg verandert. Wanneer hier nog iets bovenop komt (zoals een scheiding of overlijden van een naaste), kan het allemaal teveel worden. Maar ook relatieproblemen of een partner die onvoldoende steun geeft tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamdagen kunnen het risico verhogen.
Een andere sociale factor die een rol speelt, is die van de ideale vrouw. Vaak wordt er van vrouwen verwacht dat ze de ideale moeder zijn voor hun kinderen, en de ideale vrouw voor hun echtgenoot. Als vrouw wil je graag aan deze verwachtingen voldoen en als dat dan niet lukt, kun je er depressief van raken.
Stress is ook een belangrijke veroorzaker van een postnatale depressie. Dit kan stress op het werk zijn, maar bijvoorbeeld ook stress omdat je regelmatig ruzie met je partner hebt.
Psychische factoren
Het is gebleken dat vrouwen die hoge verwachtingen van het moederschap hebben, en hoge eisen aan zichzelf stellen, gevoeliger zijn voor een postnatale depressie. Als die verwachtingen in de praktijk tegen vallen, kan dit leiden tot een postpartum depressie.
Een postnatale depressie kan ook worden veroorzaakt door: een moeilijk verlopende zwangerschap, een bevalling met een onverwacht medisch ingrijpen of de noodzaak de baby in het ziekenhuis te houden terwijl jij thuis bent. Tenslotte kunnen ook bepaalde karaktereigenschappen een rol spelen. Vrouwen die het moeilijk vinden om nee te zeggen en moeilijk hun gevoelens kunnen uiten, hebben een grotere kans op een postnatale depressie.
Behandeling van een postnatale depressie
Therapie helpt
De duur van een postnatale depressie is bij iedere vrouw verschillend. Wanneer je er niets aan doet dan kan de depressie wel 4 tot 6 maanden duren. In sommige gevallen kan het zelfs jaren duren. Dus neem je klachten serieus, want een postnatale depressie is over het algemeen goed te behandelen. Met therapie en medicijnen worden goede resultaten bereikt. Ook contact met lotgenoten, kan je helpen.
Wanneer de oorzaak lichamelijk is, zal de therapie zich richten op het herstellen van de lichamelijke balans. Dat kan door een behandeling met hormonen, vitaminen of mineralen.
Medicijnen
De voorgeschreven medicijnen bij een postnatale depressie, zijn meestal antidepressiva. Deze medicijnen beïnvloeden de stoffen in het lichaam, die gevoelens en stemmingen bepalen. Bij meer dan 50% van de patiënten, helpen medicijnen binnen 4 tot 6 weken na het starten met de medicatie. Antidepressiva werken niet verslavend, maar ze kunnen wel bijwerkingen hebben. Deze eventuele bijwerkingen verschillen per persoon en per soort. Overleg daarom altijd met je arts, om te bepalen, welk antidepressivum het beste bij je past.
Soms schrijft een arts tijdelijk kalmerings- of slaapmiddelen voor. Deze middelen werken direct en helpen tegen slapeloosheid, angstgevoelens, spanning en onrust. Het is vaak wel verstandig om het gebruik van slaapmiddelen tot enkele weken te beperken.
Bronnen: 24baby.nl, omgaanmetdepressie.nl en lkpz.nl