Schoolgaande kinderen presteren beter als ze op een vast tijdstip naar bed gaan, dan kinderen die op wisselende tijden ’s-avonds naar bed gaan. Dat blijkt uit onderzoek van het University College London in het Journal of Epidemiology and Community Health. Waarom is regelmaat beter dan lang slapen?
Onderzoeksgroep
Wetenschappers bestudeerden een groep van meer dan 11.000 kinderen allen geboren tussen 2000 en 2011 over een langere periode. Op drie leeftijden moesten de kinderen verschillende testen ondergaan. De eerste proef op 3 jarige leeftijd, de tweede proef werd gedaan op 5 jarige leeftijd en de laatste proef op 7 jarige leeftijd. Hier werden de kinderen getest op onder meer rekenen, lezen en ruimtelijk inzicht.
Uit het onderzoek bleek dat kinderen die niet op een vast tijdstip naar bed gingen, slechter scoorden op school als ze een jaar of 7 zijn. De slechtere schoolprestaties zijn vooral te zien bij meisjes.
Bovendien werd vastgesteld dat kinderen uit de lagere sociale klassen vaker laat naar bed gaan en dus onregelmatig slapen.
Conclusie
De conclusie van het onderzoek is dat het belangrijker is om kinderen op een vast tijdstip naar bed te sturen dan om ervoor te zorgen dat ze zoveel mogelijk kunnen slapen. De reden hiervoor is om zo een vast bioritme te ontwikkelen, en dat is weer belangrijk voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Bij de cognitieve ontwikkeling leren kinderen om informatie uit hun omgeving te verwerken, op te slaan en om deze verworven vaardigheden en kennis op een later tijdstip weer te kunnen gebruiken of toe te passen. Binnen dit proces is de ontwikkeling van het geheugen essentieel.