Weer paniek/toch mijn hart?

Reageren
0
0

Hier ben ik weer, nogmaals.
2de dag dat ik een paniekaanval heb. Vrijdag was na lange tijd mijn eerste.
het was 13u30, was aan het poetsen op werk. Begon me ineens misselijk te voelen na mijn 2de kop koffie (op nuchtere maag). Kreeg weer een benauwd gevoel. Paniek was nog niet fel op dit moment. Ik werk op een medisch centrum dus even langs dokter van wacht gegaan. Heeft naar mijn hart geluisterd, was oke. Bloeddruk was 110/70. Longen oke.
daarna ging ik naar huis, stapte te auto in en 2 straten verder begon het. Zenuwachtig gevoel, hartslag willen controleren, benauwdheid (mijn paniekaanval vrijdag vond ook in de auto plaats, sindsdien schrik met autorijden maar gisteren ging het goed..) licht in hoofd..
Daarna kwam de paniek weer fel opzetten, probeerde vanalles te doen om me rustig te houden maar werd heel paniekerig. Hartslag steeg, ademhaling ging snel. Ik dacht weer dat het mijn laatste dag zou zijn..
Gelukkig was ik bijna bij mijn moeder, dus even op de gas geduwd. Bij aankomst thuis op een stoel gezet en mijn rechterbeen was zo aan het trillen. Hartslag was wel gedaald. Dit duurde weer maar 2 minuten ongeveer(de snelle hartslag) Ik heb dit keer mijn hartslag kunnen meten, was 132 ongeveer.
Mama heeft me proberen kalm te krijgen, maar ik merkte dat de paniek wel wat in mijn lichaam bleef. Ze had mij een boterham gemaakt, de misselijk ging na verloop van tijd ook weg.
Deze nacht ben ik wel gaan slapen rond 03.00u en opgestaand rond 10u. Maar naar mijn weten is dat genoeg.
Ik snap niet dat ik nu weer zoveel last heb van paniekaanvallen, angst , lichamelijke klachten..
De angst dat het met mijn hart te maken heeft zit er weer goed in.. pff
nu ben ik nogsteeds licht in mijn hoofd

Gemarkeerd als spam
Geschreven door Anoniem
Gevraagd op 26 december 2023 17 00
150 bekeken
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Het is handiger om hetzelfde topic te gebruiken, als je regelmatig hier vragen stelt. Dan is het makkelijker te beoordelen of en hoe klachten eventueel met elkaar samen hangen. Omdat iedereen hier "Anoniem " heet, gok ik nu dat ik eerder ook op jou gereageerd heb.
Als dat klopt,had je toen hyperventilatie klachten en zo klinkt het nu weer.
De twee koppen koffie kunnen daar de trigger voor zijn geweest, de cafeïne bedoel ik dan dus.
En daarna kreeg je een paniekaanval omdat je dacht dat het iets anders was. Ondanks dat de arts zei dat het niet je hart was.
Heb je weleens met je huisarts gesproken over hulp bij je angst voor hartklachten of een andere ernstige aandoening?
Om te voorkomen dat je straks in een angststoornis blijft hangen?
Want wat jij (en veel anderen) hier doet, past daar heel goed bij: je bent bij een arts geweest, die een fysieke controle heeft gedaan. En vervolgens zoek je online,dus zonder enige vorm van onderzoek, op een forum waar helemaal géén artsen aanwezig zijn, bevestiging of je arts wel gelijk zou hebben.
Om klachten veroorzaakt door angst en hyperventilatie aan te pakken, zou je de oorzaak moeten aanpakken. Dus de angst behandelen en aan de hyperventilatie werken.
Anders heb je kans dat je klachten steeds vaker en heviger terug komen.

Groetjes Suus

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 27 december 2023 9 04
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Hartklachten en angststoornissen

Waarom veel mensen met een angststoornis denken dat ze hartklachten hebben

Angststoornissen kunnen een complexe en verwarrende reeks symptomen veroorzaken die niet alleen mentaal, maar ook fysiek van aard zijn. Een van de meest voorkomende misinterpretaties bij mensen met een angststoornis is het verwarren van hun symptomen met hartklachten. Dit fenomeen staat bekend als 'hartkloppingen', een ervaring waarbij het gevoel van een snelle of onregelmatige hartslag wordt waargenomen, wat vaak verband houdt met angst en paniek. Maar waarom denken mensen met een angststoornis vaak dat ze last hebben van hun hart?
1. Fysieke symptomen van angst: Angststoornissen gaan vaak gepaard met intense fysieke sensaties. Hartkloppingen, snelle ademhaling, duizeligheid en druk op de borst zijn veelvoorkomende symptomen, veelal veroorzaakt door hyperventileren, die mensen ervaren tijdens een paniekaanval. Deze symptomen kunnen zo overweldigend zijn dat het lijkt alsof er daadwerkelijk iets mis is met het hart, terwijl het eigenlijk een reactie is op de angstgevoelens.
2. Overgevoeligheid voor lichamelijke sensaties: Mensen met angststoornissen zijn vaak hyperbewust van hun lichamelijke sensaties. Elke kleine verandering in het lichaam, zoals een snellere hartslag of een lichte pijn op de borst, kan worden uitvergroot en geïnterpreteerd als een teken van een hartaandoening. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van angst, waarbij de angst voor hartproblemen de symptomen verergert en de angst zelf in stand houdt.
3. Gedeelde symptomen: Veel van de fysieke symptomen van angst, zoals kortademigheid en druk op de borst, overlappen met symptomen van hartproblemen. Dit maakt het voor mensen met een angststoornis nog moeilijker om onderscheid te maken tussen wat wordt veroorzaakt door angst en wat mogelijk een reëel medisch probleem kan zijn.
4. Eerdere ervaringen of ervaringen van anderen: Mensen met angststoornissen kunnen eerdere ervaringen hebben gehad waarbij ze dachten dat ze een hartaanval hadden, terwijl het eigenlijk om een paniekaanval ging. Ook verhalen van anderen met gelijkaardige ervaringen kunnen de overtuiging versterken dat de fysieke symptomen daadwerkelijk wijzen op hartproblemen.
5. Behoefte aan geruststelling of bevestiging: Het constante gevoel van angst en bezorgdheid kan mensen aanzetten tot het zoeken naar bevestiging van hun gezondheidstoestand. Dit kan resulteren in herhaalde medische controles en bezoeken aan zorgverleners om te controleren of het hart gezond is, zelfs na eerdere geruststelling. In veel gevallen zoeken naar een bevestiging van hun angst. ( zie je wel, het is dus toch mijn hart, dat staat ook op internet)
6. Psychologische Belasting: De continue aanwezigheid van intense angst en zorgen kan een enorme psychologische belasting vormen. Individuen met angststoornissen ervaren vaak constante bezorgdheid, paniekaanvallen en ongecontroleerde angstgevoelens die hun gedachten domineren. Dit kan leiden tot een verhoogd stressniveau, slaapstoornissen en concentratieproblemen, waardoor dagelijkse activiteiten moeilijk uitvoerbaar worden.
7. Sociale Terughoudendheid: Angststoornissen kunnen sociale interacties beïnvloeden, wat kan resulteren in sociaal isolement en terugtrekking uit sociale activiteiten. Het vermijden van situaties die angst veroorzaken, kan leiden tot een afname van sociale contacten en het gevoel van eenzaamheid vergroten, wat op zijn beurt de mentale gezondheid verder kan aantasten.
8. Zelfbeeld en Zelfvertrouwen: Voortdurende angst kan een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld en zelfvertrouwen. Mensen met angststoornissen kunnen zichzelf gaan zien als zwak of ontoereikend, wat kan leiden tot gevoelens van wanhoop en hulpeloosheid. Deze verstoring van het zelfbeeld kan andere aspecten van het leven beïnvloeden, zoals werkprestaties en relaties.

Internet, de valkuil
Het internet fungeert als een dubbelzijdig zwaard als het gaat om gezondheidsinformatie. Aan de ene kant biedt het toegang tot een schat aan kennis en ervaringen van anderen, wat mensen kan helpen begrijpen dat ze niet alleen zijn in hun symptomen. Aan de andere kant kan het ook zorgen voor overmatige zelfdiagnose en angst.
Mensen met angststoornissen hebben vaak de neiging om op internet op zoek te gaan naar informatie over hun symptomen. De zoektocht naar geruststelling of bevestiging. Helaas kan deze zoektocht leiden tot het vinden van verontrustende verhalen, onjuiste of overdreven informatie en zelfs angst zaaiende forums waar mensen hun ervaringen delen zonder professionele medische achtergrond.
Het probleem wordt verder gecompliceerd door de fenomenen van cyberchondrie (de neiging om online gezondheidsinformatie te zoeken en te interpreteren op een manier die angst en zorgen vergroot) en selectieve aandacht voor informatie die de angst bevestigt. Wanneer iemand angst ervaart en vervolgens online op zoek gaat naar symptomen, kunnen ze vaak terechtkomen bij verhalen die hun angsten bevestigen, waardoor hun bezorgdheid en angst toeneemt.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel de symptomen van een angststoornis zeer reëel zijn voor de persoon die ze ervaart. Het kan helpen om een multidisciplinaire aanpak te volgen, waarbij zowel mentale als fysieke gezondheid in overweging worden genomen.
Mensen met angststoornissen die denken dat ze hartklachten hebben, kunnen baat hebben bij therapieën zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), ontspanningstechnieken en mindfulness om beter om te gaan met hun angst en de bijbehorende lichamelijke symptomen. Een goede communicatie met zorgverleners en het begrijpen van de relatie tussen angst en lichamelijke sensaties kan ook helpen om de angst voor hartproblemen te verminderen.
Het erkennen en begrijpen van het verband tussen angststoornissen en de interpretatie van fysieke symptomen kan een belangrijke stap zijn naar een effectievere behandeling en een betere kwaliteit van leven voor mensen die hiermee te maken hebben.

Bron: J.H.H. Leppink, Gezondheidswetenschap.be, Hersencentrum

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 27 december 2023 18 37
0
dag John. Dankjewel voor deze tekst! ik herken mezelf inderdaad hierin. Ben iemand die veel heeft opgezocht en nog veel zoek op dr google.. Op dit moment ben ik er (van overtuigd) dat ik dus wat aan mijn hart heb. Ik heb namelijk een Wortelkanaalbehandeling gehad aan een kies, en een week later brak aan de kies erboven een stukje af. Welliswaar aan de voorkant, niet binnenkant. Nu ga ik ervan uit dat hier bacterieën zijn binnengekomen en naar mijn hart zijn gegaan en ik nu een ontsteking op mijn hart heb en daardoor deze klachten heb. Bij tand 25 heb ik vorig jaar een wortelpuntontsteking gehad, daarvoor moest ik normaal een apex resectie doen maar ben hier als de dood voor. Antibioticakuur gehad, en daarna geen last meer gehad. Kan het dat deze ontsteking is versprongen naar mijn hart? ondanks ik geen klachten aan deze tand heb? Ik heb in oktober nog bloed laten prikken (had deze klachten toen wel niet). CRP was goed, Enige wat echt heeeeeel erg lichtjes verhoogd was waren hematocriet en eryhtrocyten. maar echt maar met 0,2 verhoogd. ik heb nu , sinds 3 dagen al, de heledag een misselijk gevoel. Vermoeide benen. spierpijn in armen, nek. mijn buik maakt veel geluid. Ben moe. Moet veel geeuwen. Het moment dat ik de auto instap, paar seconden later begint mijn ademhaling weer hoog te gaan. Licht in mijn hoofd. Hoort dit er dan allemaal bij? Ookal zit ik op dit moment bv niet in een paniekaanval, maar heb ik wel deze lichamelijke sensaties..
(Anoniem at 29 december 2023 18 59)
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Het zijn toch typische hyerventilatieklachten... en dat komt door angst/spanningen. Als je een ontsteking van je hart/hartzakje zou hebben, dan zou je onderhand doodziek zijn en echt hele andere klachten hebben. Dus dat is beslist niet aan de orde

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 29 december 2023 20 21
0
nou ik voel me ook niet heel erg goed hoor.. Ben moe, misselijkheid hele dag door, raar gevoel in mijn hoofd hele dag door (allesinds met momenten een soort slapend gevoel)..
(Anoniem at 29 december 2023 21 07)
0
en ik heb die apexresectie bv niet laten doen. Kan het dan niet zijn dat die ontsteking is versprongen naar mijn hart? Ondanks dat ik na die antibioticakuur toen geen last meer heb gehad van deze tand?
(Anoniem at 29 december 2023 21 43)
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Wat je beschrijft,past dus precies bij chronische hyperventilatie.
En een ontsteking vanuit je kies kan onmogelijk overslaan naar je hart.
Daarbij,wat John ook schreef, je zou je dan wel iets slechter dan "niet heel goed" voelen. Je zou doodziek zijn en op de spoed liggen,ipv op een forum berichten schrijven.

Gr Suus

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 30 december 2023 8 44
0
op internet staat dat dit wel kan overslaan naar je hart.. daarom mijn zorgen.. ookal heb ik niet het gevoel dat ik op dit moment een ontsteking heb. Ik vind het gewoon heel moeilijk om te geloven dat de klachten van CHV komen. Al 3 a 4 dagen misselijk, het ene moment feller als de ander. Kan wel gewoon eten. Met korte momenten geen last. Pijn en strakke nek en schouderspieren. Deze nacht meermaals wakker geweest, ook moeten zweten. Kiespijn (door het kaakklemmen??) Dan ga ik meteen denken dat er meer is, pfff
(Anoniem at 30 december 2023 12 56)
0
Dat past allemaal bij chronische hyperventilatie. En daar kun je wel maanden last van blijven houden, als je het niet doorbreekt. Gr Suus
(Anoniem at 30 december 2023 18 53)
0
ook van die kiespijn / kaakpijn door het kaakklemmen?
(Anoniem at 30 december 2023 19 07)
0
en nog even een vraag, ik heb een verstandskies (linksboven) waar een gaatje in zit. Tandarts zei is niet meer te redden, moet er uit. Maar ben hier heel bang voor, wil er liefst nog even mee wachten. Heb er geen pijn aan, is paar dagen geleden heel klein stukje van afgebroken. Ook geen pijnlijk gevoel bij kou of warmte ofzo. Kies ernaast is ook een stuk afgebroken, die gaat komende vrijdag gevuld worden. Nu heb ik schrik dat door 1 van deze 2 tanden ik dus al mijn klachten heb wat ik hier al heb beschreven.. of is dit mijn hypochondrische gedachten?
(Anoniem at 30 december 2023 21 53)
0
Dat is idd je hypochondrie. En de hypochondrie werkt de hyperventilatie weer in de hand en zo draai je in een kringetje rond. En ja, kaakklemmen past ook bij het lijstje stress/hyperventilatie klachten. Gr Suus
(Anoniem at 30 december 2023 22 13)
0
dus het is niet zo dat een gaatje en of stukje afgebroken kies de klachten kan geven die ik allemaal heb opgenoemd gelijk misselijkheid , gespannen nek en schouderspieren, duizeligheid, snelle hartslag enz?
(Anoniem at 30 december 2023 22 15)
0
Nee hoor. Dat doet de stress die jij er om hebt. Gr Suus
(Anoniem at 31 december 2023 8 44)
0
en ook niet dat een tand waar ik normaal een apexresectie moet hebben (hebben ze vorig jaar gezegd) dat deze ontsteking is doorgedrongen via het bloed en dit deze klachten geeft? Ben als de dood voor die apexresectie.. toen gewoon antibiotica gepakt en pijn was weg..
(Anoniem at 1 januari 2024 20 05)
0
Dan heeft de antibiotica de ontsteking opgelost. Zou die er nog zijn, had je ook nog pijn gehad. Dus nee,ook dat kan niet
(Anoniem at 1 januari 2024 21 08)
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Hallo, hier ben ik weer met weer een vraag.
Ik moet veel slikken, heb ook veel speeksel, Merk dat ik hierdoor echt misselijk word, Gevoel van overgeven. Soms ook gevoel van reflux, proeft niet zuur maar beetje branderig in mijn keel. Boeren, gapen.
Waar kan dit aan liggen? Merk dat die misselijkheid ook paniek opwekt.

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 2 januari 2024 20 28
0
Ook dat past bij chronische hyperventilatie. Gr Suus
(Anoniem at 2 januari 2024 20 57)
0
Ja toch? Heb op moment dat die misselijkheid opspeelt ook last van mijn buik. Lijkt alsof dit een voorbode is op een paniekaanval heel gek.. terwijl ik echt niet het gevoel heb dat ik hyperventileer..
(Anoniem at 2 januari 2024 21 37)
0
Chronische hyperventilatie merk je vaak ook niet dat je het hebt. Behalve dan aan je klachten. Een fysiotherapeut kan je leren om het te herkennen en te tackelen. Groetjes Suus
(Anoniem at 3 januari 2024 12 06)
Antwoord toevoegen

Plaats een antwoord

Attach YouTube/Vimeo clip putting the URL in brackets: [https://youtu.be/Zkdf3kaso]